Консултации

Какви видове консултации предлагаме?

Какво е това психологическо консултиране?

Това е вид краткосрочна психологическа помощ (от една до десет срещи), ориентирана към разрешаване на конкретен проблем и възстановяване на емоционалното равновесие.

За кого се препоръчва психологическото консултиране?

Консултациите с психолог могат да се препоръчат на всички деца, които лесно избухват и имат агресивни прояви, страдат от различни страхове, учат се лошо, често боледуват (без ясна причина), не могат да си намерят приятели или се сблъскват с някакви други проблеми, които тревожат родителите.Психологическите консултации често са нужни на всички тийнейджъри, които се чувстват неразбрани в своето обкръжение и семейство, страдат от недостатъчна увереност в себе си, изпитват затруднения в общуването с връстниците, съмняват се в своите способности, страхуват се от бъдещето, тревожат се заради своята външност и сексуални отношения.Психологическото консултиране помага на родители, които трудно въвеждат правила, имат усещане, че детето не ги слуша и уважава, срещат трудности да намерят общ език с детето си.Психологическите консултации могат да помогнат на всички семейства и двойки, които имат сложни и конфликтни взаимоотношения един с друг, с децата, с родителите.Консултацията с психолог може да бъде полезна за всеки, който преминава през лична криза, сблъсква се с трудности, усеща безпокойство, страх или безсилие, не може да вземе решение, измъчват го прекалена раздразнителност, лошо настроение, апатия или други проблеми, с които не може да се справи сам.

Какво могат да дадат психологическите консултации?

За няколко консултации с психолог, със съвместни усилия, ще можете по-ясно да формулирате проблема, да погледнете на него от различни страни, ясно да определите как влияе на вашия живот и да направите крачки, за неговото разрешаване. В много случаи опитът от тези консултации е достатъчен, за да може човек по-добре да се ориентира в случващото се и в бъдеще вече самостоятелно успешно да преодолява трудностите.

За да не се разочаровате от психологическото консултиране…

Не очаквайте, че ще Ви забавляват.

Консултантът не е техник или бояджия, който ще поправи и украси нещата, докато вие гледате телевизор в съседната стая. Психологът е по-скоро шерп (дано да сте готови да изкачвате планини). Той познава местността, какво е необходимо, за да стигнете върха, предупреждава Ви за опасностите, предпазва Ви от това, да се заблудите. Но целта я избирате Вие сами, а пътя към върха ще се наложи да изминете със собствените си крака.

Не разчитайте, САМО да Ви утешават и успокояват.

Повечето хора могат да го получат от приятели и близки. Защо да харчиш пари за това? И главното е: ако тези утешения и съвети можеха да Ви помогнат, това вече щеше да се случи и Вие нямаше да търсите психолог.

Консултирането – не е бонбон!

Вие ще се сблъскате с неизследвани страни на собствената ви личност. Вътрешни противоречия, които дълго време са се натрупвали ще започнат постепенно да се изясняват. Негативните емоции, които обикновено се опитваме да избегнем, ще се надигнат, за да бъдат изказани. Това е необходим целителен процес, като правило, наситен с тревога, често съпровождан от сълзи, понякога доста уморителен.

Не се страхувайте, че консултантът само ще Ви разстройва.

Разбира се, Вие ще получите необходимата подкрепа в процеса на работа. А главното е, че резултатът е повече вътрешна свобода, физически ще започнете да се чувствате по-добре, ще придобиете способността да бъдете успешни, по-щастливи.

Не забравяйте: консултантът не е приятел, на „когото може да се разкаже всичко”, не е влюбен, „който вижда в нас само хубавото”, и не е „мама”, която винаги ще Ви утеши. Той е специалист, който сте наели, за да се справите с проблемите си. Неговото майсторство и личност са на Ваше разположение по време на работата.

И последно НЕ: това не е еднократно действие!

Това говори, че не сте робот – не можете да се превключите само с „натискане на копчето”. Вие в голяма степен контролирате своя живот и процеса на консултиране, като негова част. Позитивните промени, които се случват по време на консултирането, са само външни ефекти, а истинския резултат настъпва няколко месеца по-късно, когато вътрешните промени ще станат част от Вашата личност и отношения с другите хора. Вашето състояние по време и след консултирането задължително ще се променя. Напълно нормално е, след еуфорията, нарасналите сили след първите консултации да се смени с известен емоционален спад. Дължи се на това, че Вие се променяте и Вашето поведение, отношения също ще се променят. Вие като че ли губите опората на старите навици и се изисква време, за да се изработят нови. Живота става по-интересен, но сложен.

Близките Ви също ще открият тази промяна, и разбира се, те Ви обичат и Ви желаят доброто, но е възможно новият Ви облик да ги притесни и обърка. Не бързайте да предоговаряте отношенията с тях на вълната на първите промени.

И най-главното

Дори и най-успешното консултиране няма да превърне животът Ви в непрекъснат празник. Както е и за хората, които не се преминали консултиране. Вие можете да се сблъскате с трудности, загуби и тъга. Важното е, че Вие ще преживявате именно това, което реално Ви се случва, а не ужасите, ставащи с Вас на несъзнателно ниво. Преработените трудности дават на човек сили, мъдрост, способност да се справя с тях навреме и да продължи да живее нататък.

Ако искате да поемете по този път към себе си началото може да бъде психологическото консултиране.