Скандал по време на отпуска

Най-накрая дългоочаквания съвместен отпуск започва! Резервациите са направени, билети – купени, куфарите – стегнати, грижата за цветята и животните се разпределя между бабите и дядовците, а пред вас е седмица или две безоблачно семейно щастие. Случва се обаче понякога, така чаканата почивка да не донесе нито на вас, нито на другите в семейството никакво удоволствие, защото се превръща в безкрайна поредица от кавги и взаимни обиди.

Как сте взели решение къде да прекарате отпуската е отделна голяма тема:

 • Седнахте ли всички заедно да помислите от каква почивка се нуждаете (да не би пак да пропуснахте да питате децата)?
 • Или действахте по проверени схеми – всяка година сме на „нашето” място? Друг е въпросът дали то се е запазило толкова хубаво, както е било миналата година и дали сте отчели, че децата вече са пораснали и имат други интереси.
 • Или решава „главата на семейството”, а другия още преди заминаване запретва ръкави да „мрънка” и недоволства?
 • Или пък някой ви е препоръчал един чудесен и евтин курорт в чужбина (но въпросът дали неговото „чудесен и евтин” е равно на вашето „чудесен и евтин” е дискусионен)?

Прието е да се възприемат семейните скандали като дреболия, когато от мухата се прави слон. Но ако пребитата жена, която преди е приличала на мушичка, сега в резултат на синините и подутините напомня на слон – то за какви дреболии говорим?

Семейното насилие е тема за друг разговор, затова нека да се върнем на „мирните” скандали, които от време на време, абсолютно непланирано, избухват по време на отпуска.

Семейните конфликти са описани в научни трудове, възпети в сърцераздирателни песни, изучени от кой ли не. Въпросите, касаещи семейните битки са неизчерпаеми: „Защо все е недоволна?”, „Кой е виновен: мъжът, жената, децата, тъщата или правителството?”.

Причините, довеждащи до скандали също са неизброими. Тук индивидуалните и семейни възможности са неограничени. Нека да се опитаме да ги обобщим само за периода на отпуските.

Скандалът като вид спорт

През останалото време си оформяте прекрасни скандали през ден – а сега да спрете? Това е загубена кауза и една от най-често срещани самозаблуди. „Ето сега ще бъдем всички заедно и ще настъпи мир и любов. Мъжът ми ще прекарва повече време с децата, а аз ще се поглезя в спа-центъра.” Да очакваме, че моделът ни на живот и отношения ще се промени само защото сме на друго място не е реалистично. Защото мястото може да е различно, но ние си остава същите. И мъжът ни ще предпочете да гледа мачове с непознати в кръчмата, отколкото да води разговори за живота с дъщерята – тинейджърка. И ние все няма да намерим време за масаж на тялото с мед, а с какво толкова сме ангажирани така и няма да стане ясно. И идва разочарованието, виковете, сълзите и хвърлянето на чинии (ако има подръка).

Добре е да се огледаме. За едни и същи ли неща се караме? Тези типични поводи за скандали имат гадния навик да ескалират по време на отпуска. И някой може да се замисли: „Защо всъщност сме заедно?”. Здравословно е големи решения по време на криза (разбирай – отпуска) да не се взимат.

Но ако и двамата възприемате еднакво случващото се, то можете да получите своеобразно удоволствие от разиграващите се сцени. Може да се каже, че в такава ситуация и кой знае какъв конфликт няма. А след скандала ще има страхотен секс с нанасяне на щети по мебелировката.

Десет правила за конструктивни кавги

 1. Не излизай извън пределите на проблема. Ако искате днес мъжът ви да дойде с вас на плажа, оставете за бога на мира чорапите му, разхвърляни по цялата стая. Говорете за това, което е актуално сега. С чорапите ще се заеме утре.
 2. Не преминавайте към личните качества. Това, че чадърът не е поставен така, както искате няма нищо общо с това, че мъжът ви е рано-рано оплешивял. Нито с ерекцията му.
 3. Не споменавайте в кавгата трети лица. Забранени са критиките към родителите на съпруга/съпругата („Майка ти все гледа да ни развали почивката!”). Това само ще доведе до защита на „мама” и нападки към вас. А още по-лошо е да се пренесе конфликта към децата („Ти си същата флегма като майка си!”). После ще трябва да плащате на психолози за месеци терапия.
 4. Следете за граматиката. Да се използва „винаги” и „никога” е напълно безсмислено. „Ти никога не ме слушаш!” – е пълна глупост, защото вие разговаряте, а значи той ви чува.
 5. Намалете височината на говора. Понякога да се покрещи е полезно, но древните са казали: „Викащият в гнева си е смешен, мълчащият в гнева си – страшен”. Ако внезапно прекратите да скандирате и преминете в шепот, опонента ви волю или не волю ще се вслуша в думите ви – дори и от изненада.
 6. Не обменяйте остарели новости. Тя и без да й напомняте прекрасно си знае, че преди година е блъснала колата. А той е наясно, че пак е пропуснал да честити рождения ден на тъщата. Опитайте се да изровите нещо ново за семейните кавги.
 7. Не използвайте въпроса „защо?”. Защото по време на семейните скандали, когато страстите кипят на този въпрос можете да получите единствено отговор от рода на: „Ами защото!”
 8. Не изнасяйте соло. Ако искаш добра кавга ти трябва партньор, а не слушател. Жените ненавиждат да водят разговор с инатлив гръб или презрителен профил. Мъжете, впрочем, също.
 9. Недопустимо е сравняването с други хора (Мъжа на Мимето я заведе на Карибите в петзвезден, а ти мене на Шабла в бунгало на годините на баба ми!). Уверен и стабилен човек ли искате до себе си или затиснат от куп комплекси?
 10. Категорично се забранява насилието. Няма смисъл дълго да говорим защо.

И още едно последно предупреждение: някъде някой беше изчисли, че 70% от признанията в изневяра се случват именно по време на семейните кавги. Така че, преди да се втурнете към летния скандал помислете – имате ли нужда точно от това или проблемите можете да решите по друг начин?

Автори: Анета Жечева и Антоанета Христова