Подарък в кеш!?

Декември е най-приказен месец. И най-неразумният поне във финансово отношение. Дори и най-премерените в харченето губят здравия си разум. Правят се нескончаеми списъци за покупки. Очите трескаво оглеждат витрините. В очакването на Коледа всички ние по малко започваме да вярваме, че желанията се изпълняват, чакаме със затаен дъх чудеса и разбира се – подаръци. Понякога идеите се свършват, времето – не стига и вероятно ни хрумва: „А защо не, вместо подарък, пари в брой?”

Могат ли парите да бъдат подарък?

Доста хора биха отговорили положително. Има много примери, които потвърждават тази гледна точка:на сватба в красив плик се дават пари на младоженците. Това вече е почти традиция.на тийнейджърите за рожден ден или Коледа – нека сами да си купят нещо, което им харесва.На близки по различни поводи. Какви условности може да има между роднини!На възрастните родители. Вместо да им се купи нещо напълно безсмислено от тяхна гледна точка, по-добре да се дадат пари, с които да си купят някои по-скъпо и качествено лекарство.

Известни съмнения могат да възникнат само ако се дават пари между представители от различни полове. Той й дава пари?…Тя на него!!! Хъм…Тук има нещо не на ред.

И така, като че ли извода е, че парите са нормален подарък. Нещо простичко, без разни психологически сложнотии като отчитане на личните особености, предпочитания и вкус. Главното е да се определи – колко. И толкова.

Супер? Да, но не съвсем.

Ако погледнем в българския тълковен речник срещу пари ще прочетем: „Метални или книжни знаци, с които се измерва стойността на стоките и труда.”. И какво се получава? В прашните научни книги за подаръчната функция на парите нищо не се споменава. Дали авторите не са изостанали от живота? Хайде да се замислим над въпроса.

И така, парите са знак. Също както буквите, цифрите, нотите по своята същност са призвани да заменят нещо и да го символизират. Сами по себе си парите нямат никакво значение, освен знаково. На кого са нужни пари на необитаем остров, например? Всеки би предпочел вода, храна, дрехи, оръжие. Но в обществото, в цивилизацията ролята на парите е огромна. Защото парите са мярка за стойността на други напълно материални неща. Понякога казват, че с пари можеш да си купиш всичко. Е, очевидно не е съвсем така, но хората често го забравят. По една проста причина – парите никога не стигат. И много хора попадат в една и съща илюзия: „Ако имах пари, аз щях….”

Мислите си, че се отклонихме от темата и се занимаваме с празно философстване? Съвсем не е така!

Подаръкът (както и парите) още от най-древни времена е знак, символ.”Аз (ние) искам да имам с теб (с вас) отношения и затова ти (ви) подарявам…” . И не е важно за кого именно става дума – за младежа и неговата любима, за две племена или държави, за човек и неговия Бог. Различното при парите е, че винаги става дума за някаква замяна, обмяна, подмяна – все думи с един корен.

Нека да се върнем към примерите от началото.

  • Плика с пари за младоженците. Тук, несъмнено, става дума за замяна. Сватбата е изключително събитие в живота на всеки човек. Следователно и подаръка не трябва да е обикновен. Как да го измислиш, купиш, оформиш…? Всичко това е много сложно. Пликът е нещо къде-къде по-просто.
  • Парите са изхарчени, но какъв спомен ще остане? „О, тези чаши ни ги подариха кумовете. Помниш ли, къде се озовахме първия път, когато ги използвахме?”. Дори и петата по ред кафеварка става част от семейната история и шеги (всъщност такова дублиране лесно може да се избегне с няколко телефонни разговора и добро координиране).Сватбеното послание е послание за щастие – щастие – щастие!!! И то не се предава с пари, уви! Въпреки че и парите не са излишни.
  • С парите за рождения ден или за Коледа на тийнейджъра в къщи правим подмяна. „Абе можеш ли да ги разбере днешните деца! Ако купиш нещо и не им харесва ще ти провалят празника. А и къде се продават техните неща? Най-добре сами да отидат и да си купят каквото им харесва!”.
  • Е, тийнейджърите не са чак толкова непоносимо сложни, за да не може родителят да се досети или просто да разбере, какво именно иска неговото дете. Малко внимание, настойчивост и разбиране – и всичко е на масата. Но за това трябва да се постараеш! А след това трябва да се анализира, да се обмисли…Струва ли си? По-добре пари и толкова! А и парите за това са измислени – да подменят …какво? – правилно се досетихте!
  • Парите като подарък на роднините могат да са или подмяна или обмяна. Подмяна е, когато мързелът или просто нежеланието ни спират да се замислим как живее, какво чувства този, с който сме от една кръв, но всъщност ни е съвършено чужд. Трябва да се прояви внимание? Разбира се – трябва! – такъв е обичаят. Парите са удобно нещо, неутрално. Няма обидени. Все пак роднина е! Обмяната е съвсем друго нещо. „Лелче, дай за Коледа да ти пъхна пари в пликче, че да си купиш шала, който си си харесала. А, всъщност, ще можеш ли да поливаш цветята, докато сме на ски?”. Обмените могат да бъдат най-различни. От абсолютно безобидни до стряскащи душевния покой.
  • А какво са парите като подарък за поостарелите вече родители? Разбира се замяна. И несъмнено замяна на внимание. Е какво, трудно ли е сами да купите лекарството? Ако парите не им достигат – добре, помогнете им. Но подаръкът все пак трябва да е подарък, празник. Толкова малко празници вече са им останали.

А за отношенията мъже-жени по-добре да не говорим. Разбира се това е обмяна. И разбира се – замяна. Той на нея пари – заместник на подаръка. Тя на него – заместник на любовта. Нещо като соевото кюфте. И като че ли всичко е честно и почтено. А как се нарича – знаете.

Какво да направим обаче, ако са ни намекнали, че подаръка в пари е най-желан? Добре, можете да пуснете банкнотите в пликчето, но не забравяйте да поставите и картичка, панделка или балон.

Разбира се има забранени коледни подаръци за децата: топли и здрави ботуши, които изглеждат абсолютно неатрактивно, дрешки за всеки ден, възпитателни книжки, повтарящи се играчки или компютърни игри, сувенири, с които не можеш да си поиграеш и да счупиш без тежки семейни скандали…

И така, как да изберем подарък?

Някъде, в една книга беше написано, че най-ценният подарък е …преживяването. Така че, подарете на най-близките си една приказна емоция. Поне за Коледа. И се замислете дали с пари в брой ще успеете.

Автор: Анета Жечева