Когато коремчето боли от страх (или какво е това психосоматика?)

Болестта е лошо нещо – спор няма! А когато боледува детето, светът се преобръща с краката нагоре. Втурваме се по лекари и аптеки, за да разберем причините и да облекчим по някакъв начин страданията на детето си. И в повечето случаи болестта отстъпва пред тази мощна атака.

В същото време, редица детски болести и здравословни проблеми, уви, не реагират на традиционните начини на лечение и лекарствата се оказват неефективни. Защо? Защото най-вероятно си имаме работа с психосоматично заболяване.

Под психосоматика се разбира влиянието на всевъзможни психологически фактори върху възникването на заболяването. Нашият народ отдавна е открил връзката между емоциите и здравето. Нека си припомним израза: „Поболя се от мъка!”. И ако при възрастните тази зависимост лесно я откриваме, то при децата, като че ли, я подценяваме.

Как се стига до психосоматични проблеми?

Емоциите – врагове ли са?

Известно е, че всяка емоция се съпровожда с физиологични промени в организма. Например, страхът води до забавяне или учестяване на сърцебиенето. И ако негативните преживявания продължат по-дълго време, то измененията в организма стават устойчиви.

Една от най-честите причини за възникване на психосоматичните разстройства е сдържането на емоциите вътре в себе си. Например, детето се ядосва на мама, че тя не е изпълнила някаква негова молба или каприз. Ако то изрази яда си като вик, плач или по някакъв друг начин действие, то с неговият организъм нищо лошо няма да се случи (какво ще струва това на майката е друг въпрос). Ако обаче, в семейството съществува забрана да се изразява такова чувство, то какво да прави с гнева си детето? Остава му или да го насочи към някой по-слаб и зависим от него («Не измъчвай котето!», «Не взимай играчките на брат си!») или да го обърне към себе си. И тук вероятността от възникване на психосоматични заболявания силно нараства. Същото важи и при забрана да се изразяват по детски и положителните емоции. Систематични забрани да проявява своята радост („Не шуми, ще събудиш баба си!”, „Не скачай, дръж се прилично, че ме хваща срам от тебе!”) са също толкова вредни, колкото и забраните да демонстрира гняв и страх си.

Разбира се, болестта не възниква след една-две ситуации на сдържане на чувствата. Но ако това стане практика – очаквайте психосоматични проблеми! Добре е родителите да не забравят, че няма «вредни» и «полезни» емоции. Тяхната задача е да помогнат на детето да даде израз на своите преживявания в адекватна, приемлива форма. Какво можем да направим, когато детето ни се ядоса? Ясно да покажем, че разбираме неговото чувство (което не означава да го приемаме безропотно) и да му предложим начин да го изрази. Например, да намачка или накъса на дребни-дребни парченца вчерашния вестник. Възможности на «изкараме» гнева от себе си по хитроумен и щадящ за другите начин има много.

Кажи ми какво е семейството ти…

Още една често срещана причина за възникване на психосоматичните заболявания е атмосферата в дома на малкото човече. През първите години от живота си малчуганът се стреми на подражава на големите и върху него влияние оказва всичко, което се случва в дома. Например, ако мама, когато спори с татко, често пъти се закашля или задъхва, то детето ще запомни тази реакция и е възможно, след време да копира този модел на поведение при конфликти. Особено силно влияние оказва на малкото дете заболяването на майката и бащата. Не е тайна, че в някои семейства възрастните използват своите болежки, за да оказват влияние на другите членове на семейството. Когато нещо не се случва според техните желания – ту ще ги «свие» сърцето, ту краката ще им отмалеят или ще им се «вдигне кръвното». Детето си «записва» този начин за постигане на целите, запомня го и, няма нищо удивително, ако го използва. А от симулацията до истинската болест е една ръка разстояние.

Освен това, болестта на детето може да изпълнява определена функция в семейството. Така например, детската енуреза (нощното напикаване) често служи като средство за запазване на брака. Как? Да допуснем, че майката и бащата имат сексуални проблеми. Ако те са заети по цяла нощ с детето си, то на тях въобще не им е до това да бъдат заедно. Те трябва да се будят, да дежурят, да преобличат. Възможно е на майката да й е по-удобно да спи в детската, за да е наблизо и …Болестта на детето като способ да не се даде възможност на родителите да се скарат, разделят и дори разведат е нещо доста разпространено. Така че, ако забележите връзка между лошото здраве на детето и емоционално напрегнатата атмосфера в семейството – бегом при психолога заедно с вашата половинка и съответните близки!

Нещо в училище не върви

Проблеми във взаимоотношенията с децата от групата в детската градина, класа, груба или прекалено строга учителка, която подлага на унижения детската личност. За да се предпази от психологически травми детето се разболява. И, о чудо, мама оставя болния в къщи. Малчуганът е избавен от стресиращите преживявания. Като трябва да уточним – тук не става дума за програмиране на болестта, което използват учениците от горните класове. Детската защита се включва на несъзнателно ниво.

Ако забележите, че проблемите със стомахчето, главоболието, кашлицата и други подобни неща се случват на детето ви дори само при споменаване на детската градина или училището, не оставяйте този въпрос без внимание. Понякога на малките им е трудно да обяснят, какво точно не е на ред. В такива случаи можете да проиграете ситуацията, например с кукли, за да откриете причината. И ако не става дума за моментен каприз, а за проблем, който детето не може да реши конструктивно само, си струва да се намесите.

И така, при кои заболявания си струва да се усъмним дали не са психосоматични?

  • Най-често срещани психосоматични прояви са проблемите с хранителната и отделителната системи – гадене, повръщане, нощно напикаване, запек, липса на апетит, гастрити и т.н.
  • Кожни заболявания – екземи, дерматити, опадане на косата
  • Двигателни разстройства – тикове, треперене, припадъци
  • Ендокринни заболявания
  • Болки в главата, стомаха, сърдечната област и др.
  • Не трябва да изключваме и такива сериозни заболявания, като астми, язви и диабет.

Ако при детето ви се появят здравословни проблеми, за които лекарите вдигат рамена, не бързайте да обвините детето в хитруване и лъжа, а се запитайте щастливо ли е то? Защото, както беше казал един известен човек, „Ако изгоним проблема през врата, той ще влезе през прозореца като симптом”.

Автор: Анета Жечева