Да работиш сред жени

„Здравейте момичета, ще пием ли кафе? Верче, донесох ти рецептата за баклавата. Как мина рождения ден? Не питай, капнах от умора! Марче, нали не си ми забравила списанието? Светле, полата ти е изумителна! От намаленията в МОЛ-а ли я взе?…”

Не, това не са подслушани разговори от приятелски купон. Това е типичното начало на работния ден в „женски” офис. Истинска идилия и приятелски отношения. Всички са щастливи и доволни. И не е ясно защо някои наричат такива женски групи „гнездо на оси”, „змиярник”. Смята се, че в такова „женско царство” процъфтяват интригите, струи ненавист и отчаяно съперничество.

Ако съдбата е решила да работите предимно с жени, не се оставяйте на течението, а направете анализ на ситуацията и си изработете стратегия за оцеляване.

И така, нека да разгледаме преимуществата и недостатъците през ПОГЛЕДА НА ЖЕНИТЕ.

Минуси

 • В женски екип едва ли някой ще флиртува с теб и ще те гледа с обожание
 • Ако си търсиш съпруг това е почти загубена кауза (как ти се струва да работиш заедно със свекървата?)
 • Трудно е да се разчита на известна автономност. Там всичко трябва да се знае и да се разисква в детайли. Всъщност, жените сме майсторки на това да превърнем професионалните взаимоотношения в приятелски (или неприятелски). Проблема е, че те обикновено траят само докато работим на едно място.
 • Едва ли ще получиш обективно и критично мнение за новата ти блуза/прическа/…въпреки, че ти седят отвратително. Мотото е: „да не си разваляме отношенията”, дори и с цената на доза лицемерие.
 • Темите за обсъждане са предимно „женски” и е малко вероятно някой да внесе нова гледна точка по тях т.е. рационалния мъжки поглед се „губи по пътя”. А и жените сме склонни да гледаме дърветата, а не гората.
 • Взимането на дори елементарно общо решение е цяла епопея: всеки детайл трябва внимателно да се обмисли и обсъди. По десет, двайсет, петдесет …пъти.

Плюсове

 • Винаги можеш да разчиташ на разбиране и помощ по своите проблеми – особено ако са свързани със здравето, децата и парите. За повечето жени грижите за ближния са нещо естествено и приятно.
 • Винаги има с кого да си кажеш две приказки – нали за жените говоренето не е способ за предаване на информация, а начин да се поддържат отношенията.
 • Винаги можеш да си намериш компания, ако решиш да се занимаваш с някакъв спорт, йога, фитнес. Все някой ще е толкова загрижен за здравето си, колкото и ти.
 • Ще имаш цял куп съветници по всевъзможни проблем. Преди да си направиш нова прическа, да си купиш рекламирана пералня, да родиш дете или да започнеш да приучваш котето да ползва тоалетна, можеш да събереш мнения от експертите – както казват една глава мисли добре, а …колкото повече, толкова по-добре.
 • От колежките винаги можеш да получиш маса полезни неща: превръзка, списание, бонбон, аналгин, актуален хороскоп.
 • Винаги ще има с кого да изпиеш чаша (или две) кафе и да обмениш новини от света на Холивуд, модния подиум, явните и скрити скандали в офиса.
 • Винаги ще има кой да ти разкаже пропусната серия от любимия сериал и да го коментира страстно с теб.

А през погледа на мъжете?

Първа седмица на работа.

Уцелих шестицата – работя с осем жени. Всякакви има – блондинка, брюнетка, висока, миньонче…Супер е да работиш с жени – чисто, уютно, на прозореца кактуси! И кафе ще ти направят, и пица за обяд ще донесат, въпреки че самите те не хапват (диета някаква спазват). Гледаш напред – виждаш нечие голо пъпче, наляво – полюляващо се краче, а до мен – страхотни…бюст, де. Стрелкат те с поглед, пърхат с мигли. Не работа, а рай, момчета!

Месец на работа

Бюста до мен е омъжена, а най-красивите крачета в стаята си имат сериозна приятелка (ужас!). Но имам още варианти. Работя в три направления: майчинския тип до прозореца, стажантката до врата, а и от бюста не съм се отказал (ако имам дори минимален шанс защо да го пропускам!). Майчинския тип ми носи дрехите на химическо, стажантката ме вози до вкъщи, а бюста ме вдъхновява. Вчера разказах на момичетата циничен виц, поизчервиха се, но се подсмихнаха – значи са нормални жени. Обичат да си споделят тайни – съберат се около нечий компютър и си шепнат. Ако се приближа, се разпръскват. Забавни са!

Три месеца на работа

Бюста я уволниха, стажантката се омъжи, майчинския тип я преместиха в друга служба. Настаниха едно страшилище – две седмици сънувах кошмари. Престанаха да ми носят кафе, да се изчервяват и да си шепнат. Всичко вече се обсъжда на глас. Майко мила, какви неща научих! Сега преминавам майсторско ниво по темата „женският оргазъм”. Получавам информацията от първа ръка: как да различавам симулирания от истинския. Току виж ми провърви и премина към практика? Ходя до магазина за диетични сандвичи, нося тежки папки, местя маси. По принцип е търпимо, само да беше малко по-весело.

Половин година на работа

Знам всичко! Добър гинеколог има в …болница, на бременните често им се ходи до тоалетната, тампоните се сменят на четири часа, по време на цикъл се яде шоколад, Лореал става за косата, обаче Гарние изсушава косъма, сутиена и прашките трябва да са в един цвят, лака на ръцете и на краката също, мъжете са свине (привеждат се доказателства), Джордж Клуни е сладур, вълна се пере на ръка независимо какво пише на етикета, Грехът на Анжелика е сериал, а не някаква абстрактна жена-развратница. Жените често се карат помежду си, но в края на краищата виновен излизам аз – при първите сигнали на скандал се снижавам на стола и мимикрирам над клавиатурата. Страшно е! Поне да има още един нормален мъж!!!

Седем месеца на работа

Има ли нещо по-ужасно от ПМС (предменструален синдром за несведущите) и 8-ми март? Само ПМС на осем жени в една стая на осми март. Аз мълча. Аз съм прозрачен. Няма ме, аз съм илюзия. Главното е да не мърдам – има опасност да ме убият с телбода: купих им торта, а всички са на лунна диета. Помощ, мъже – аз съм в ада!

Една година на работа

Вчера ме назначиха за началник-отдел. Днес назначих на работа един бюст и едни крачета, а кактусите и телбода изхвърлих на боклука. Отново започнаха да ми правят кафе, да мълчат и да се усмихват. Бюста настаних до мен. Все пак кеф е да работиш с жени, кълна се!

И така,

Плюсове да работиш с жени

 • Въпреки че са ти „само” колежки винаги ще ти дадат съвет как да се подстрижеш, как да свалиш натрупаните килограми и как да говориш с детето си.
 • Жените са по-старателни и отговорни от мъжете. Това не означава, че работят по-добре. Просто по-лесно могат да бъдат управлявани.
 • Нямат сутрешен махмурлук, защото по правило вечер не се напиват. И сутрин – също.
 • Жените изглеждат добре и добре миришат. Във всеки случай нито една няма да си позволи да се яви на работа неизбръсната, в измачкани панталони и скъсана тениска и на всичкото отгоре с два часа закъснение. И всичко това защото по пътя за работа им се е спукала гума и са я сменяли насред калната улица.
 • Жените добре готвят и от време на време носят и на колегите
 • Жените не обичат бира.

Минуси да работиш с жени

 • Жените сплетничат, интриганстват, правят коалиции и сключват договори за ненападение по сто пъти на ден. Да се разбере, а най-вече да се играе по техните правила е практически невъзможно.
 • Жените раждат деца. Не често, разбира се, но задълго. Като се родят децата боледуват, капризничат, лошо се учат, постъпват, завършват, женят се и на свой ред раждат деца. Този процес е безкраен и въобще не подпомага в работата. Обаче в последно време се срещат изключения от това правило.
 • Всеки месец жените имат критически дни, в които те страдат физически и ПМС, по време на който физически страдат околните. Останалото време жените нервно очакват нежеланата (или обратното – желаната) бременност.
 • Жените изглеждат добре и добре миришат. Това е приятно, но е трудно да се концентрираш в работата.
 • Жените в голямата си част на равнодушни към футбола, тениса и Формула 1 и с тях няма какви стойностни теми да обсъждаш.
 • Жените не обичат бира.

По темата писаха с усмивка и намигане: Анета Жечева и Антоанета Христова