Отиваме на детска градина или как да подготвим излизането на социалната сцена

Вашето бебче вече е пораснало. Наближава денят, в който Вие ще го предадете в чужди ръце и в нова (вероятно първа за него) социална среда. Подготовката трябва да започне от по-рано, защото в началото детето ще трябва да се справи с редица проблеми: нов модел на общуване, вероятно нов режим, нови правила, повечко болести или всичко онова, което наричаме “период на адаптация”.

И пред майките се изправя въпроса: КОЛКО ВРЕМЕ ЩЕ Е НЕОБХОДИМО, ЗА ДА СЕ АДАПТИРА ДЕТЕТО МИ И ЩЕ СЕ АДАПТИРА ЛИ ИЗОБЩО?

Вярвам, че няма неадаптиращи се деца, а има само неадаптиращи се майки. Ако мама с ужас си спомня за времето, когато е била в детската градина, то несъзнателно тя посява в съзнанието на детето този негативен образ. За тези майки подготовката е добре да започне с тях самите. Ако успеете поне малко да промените тази картина, то половината път е изминат. Та нали детето възприема света най-вече през призмата на майчините и бащините емоции! По принцип е по-добре разказът по тема: “Колко беше супер, като бях в детската градина” – да бъде разказан от този родител, който има по-приятни спомени.

С какво да започне подготовката на детето за “излизане на социалната сцена”?

Бързо привикват тези деца, чиито родители са ги поверявали на грижите ту на едната баба, ту на другата, ту на гледачката или на по-големите братя и сестри. Те са отрити за общуване както с връстниците, така и с възрастните.

Ако обаче до постъпване в детската градина майката и детето са били неразделни, то периода на адаптация ще се удължи. Основна причина е сформираната у малкото дете повишена привързаност към майката. Какво може да помогне в такива случаи?

Стъпка първа – разширяване на кръга на общуване

Като начало трябва да се научи детето да установява контакти. Най-просто това ще стане в парка, на детската площадка и други места с повечко, но не прекалено много деца. Да стартираме със София ленд едва ли е разумно. Важно е да се отчита, че за 3 годишните деца най-интересни са родителите, после другите възрастни и най-накрая останалите деца. Затова и първоначално интереса на вашето момченце или момиченце, колкото и да ви се струва странно, ще бъде насочен не към децата, а към техните родители. Ще помогне, ако майката започне разговор с другите деца, даде модел на детето как да общува и постепенно го въвлече в съвместни действия с тях. А ако има и похвала, колко добре си играят заедно децата, резултата е почти сигурен.

Стъпка втора – разширяване на територията

Установяването на контакти или дори приятелства между майките на детската площадка дава още една чудесна възможност – да си гостуват заедно с децата. Отиването на ново място развива уменията на малчугана да се ориентира в нова обстановка и да опознава пространството. А това ще му е много, много нужно влизайки в непознатата къща на детската градина.

Стъпка трета – навици за самостоятелност

За това вероятно всяка майка ще се досети – детето да се научи да се храни само, да контролира ходенето до тоалетната, да събира играчките и т.н. Важното е тези навици да се развиват постепенно, а не когато остават дни до постъпването в детска градина. Особено ако се казва на детето: “Ако не се храниш сам другите деца ще ти се смеят”. За детето присмеха от другите деца не е много значим, но то добива усещането, че го очакват неприятности.

Още повече ще помогне ако има възможност два – три месеца предварително да се следва режима в детската градина.

Стъпка четвърта – разузнавателна мисия

Новото предизвиква тревожност при възрастните и още по-силна при малчуганите на 3 години. За това на детето му е необходима информация:Какво ще се прави в детската градина – ще се пее, танцува, играе, спи, яде и т.н.С кого ще бъде там – с други деца и с госпожите Маринова и Петкова, които знаят много забавни неща.Как изглежда детската градина и какво има там. Добре е под формата на игра – разузнавателна мисия или нещо друго – да се понаобиколи сградата, а още по-добре да се надникне в нея. Ако тази екскурзия е свързана и със забавен разказ от страна на родителите и осигуряване на положителни впечатления на детето (например след това да се отиде на любимо за него място) първоначалната тревога в голяма степен ще бъде избегната. Първите впечатления в голяма степен определят процеса на адаптация.Добре е тази екскурзия до детската градина да се повтори 2-3 пъти и ако има възможност да се покаже на детето и бъдещите му учителки. Ще забележите, че детето ще започне да се усмихва на госпожите по своя инициатива и да проявява интерес към случващото се в двора.

Стъпка пета – въоръжете се с търпение

Колкото и добре да сме подготвили детето за детската градина не трябва да забравяме, че за детето става сериозно нарушаване на изградени вече стереотипи. Детето пак ще страда заради раздялата с мама, с привичната обстановка и ритъм на живот.

Ще сме си свършили работата като родители, ако след време чуем чедото си да казва сутрин: “По бързо мамо, че ще започнат без мене!”

Автор: Анета Жечева